Thich Nath Hanh

Wat valt er veel over deze man te vertellen. Ik ben een groot bewonderaar van hem.
TNH is een van de meest bekende en gewaardeerde zenleraren in de wereld van vandaag.
Geboren in 1926 in Vietnam, monnik geworden op zijn 16e, tijdens de Vietnam-oorlog (1955-1975)*  grondlegger van het geëngageerd boeddhisme, wat inhield dat de monniken zich inspanden om de slachtoffers (aan beide zijde) van deze vreselijke oorlog te helpen, met geestelijke en praktische hulp.

Hij stichtte in de vroege jaren zestig de School of Youth for Social Service, een hulporganisatie van vrijwilligers die meehielpen de door bombardementen verwoestte dorpen weder op te bouwen, scholen en medische centra te stichten, daklozen onderdak te geven en coöperatieve bedrijven op te zetten. Bijna 10.000 scholieren en studenten maakten deel uit van de SYSS, dat zijn werk baseerde op de boeddhistische principes van geweldloosheid en mededogen. Ondanks tegenwerking van de regering stichtte TNH een boeddhistische universiteit, een uitgeverij en een invloedrijk tijdschrift voor vredesactivisten. Na een bezoek aan Europa en de VS werd hem in  1966 de terugkeer naar Vietnam geweigerd. Hij pleitte tijdens zijn volgende reizen naar de VS voor vrede bij de regeringsleiders. Door zijn invloed bij Martin Luther King oefende hij een historische invloed uit op het verloop van de oorlog en de daaropvolgende vredesbesprekingen in Parijs.
Tijdens zijn ballingschap vestigde TNH zich in de Franse Dordogne, waar hij zijn werk voortzetten door het lijden van Vietnamese vluchtelingen te verlichten en hulpacties op te starten. Daarnaast heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt ten aanzien van Vietnamveteranen in de VS en het leiden van vele meditatie-retraites over de hele wereld en zijn vele publicaties over meditatie, mindfulness en vrede.








http://nl.wikipedia.org/wiki/Vietnamoorlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten